Hjernens Kina Syndrom

15.000 voksne får nu ADHD-medicin

B.T. Fredag den 11. november 2011

På ti år er antallet af voksne på ADHD-medicin eksploderet, selvom medicinen kun er beregnet til børn.

For 10 år siden tog godt 800 voksne danskere piller for ADHD, men nu spiser knap 15.000 voksne over 20 år pillerne dagligt.

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver, at stigningen vækker bekymring hos såvel Sundhedsstyrelsen som hos Lægemiddelstyrelsen og de praktiserende læger.

– Det er meget vanskeligt at forstå, at så mange voksne mennesker skal have ADHD-piller, siger formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, til avisen.

– Vi har behov for at få undersøgt, om tallet bare skal have lov til at vokse og vokse, understreger han.

ADHD-medicinen er ifølge Jyllands-Posten ikke godkendt til voksne, men kun til børn og unge.

Imidlertid har både psykiatere og læger mulighed for at udskrive medicinen “off label”, som det hedder.

Når det sker så ofte, tyder det ifølge chefen for lægemiddelgodkendelse i Lægemiddelstyrelsen, Steffen Thirstrup, på, at nogle læger er for rundhåndede med at udskrive medicinen:

– Jeg finder det meget betænkeligt, at så mange voksne skulle have brug for at få den adfærdsregulerende medicin, som ADHD-pillerne jo er, siger han til Jyllands-Posten.

– For blandt voksne brugere er der med den amfetamin-lignende medicin risiko for både misbrug og for videresalg, og man kender ikke langtidsvirkningerne af stoffet i pillerne, forklarer Steffen Thirstrup.

Den samlede omsætning i salget af ADHD-medicin til børn og voksne i Danmark er på et årti vokset fra tre millioner til 246 millioner kroner, viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Enhedschef for Tilsyn og Patientsikkerhed i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons, oplyser til Jyllands-Posten, at man har indkaldt psykiatere og andre med ekspertise i ADHD til et møde for at få belyst årsagerne til væksten.

/ritzaU

 

Fagfolk: 80.000 voksne har ADHD

B.T. Lørdag den 26. november 2011

Forbruget af ADHD-medicin øget 1400 procent på et årti. Endnu flere voksne bør medicineres, mener overlæge.

Der er så meget kaos med ADHD-diagnoser og ordinering af medicin, at psykiaternes forening og forskere betegner situationen som “det rene Vilde Vesten”.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

På baggrund af de kaotiske forhold har Sundhedsstyrelsen indkaldt til et krisemøde, der skal søge at kortlægge årsagerne til den enorme vækst i antallet af danskere, der spiser ADHD-piller.

Men nu siger flere psykiatere, at der er langt flere voksne, som går rundt med en ubehandlet ADHD-lidelse, og som burde have medicin.

– Der er skønsmæssigt omkring 80.000 ubehandlede voksne, der har ADHD-symptomerne, og som burde i behandling.

– De fleste af dem har brug for medicinsk hjælp, siger overlæge Erik Pedersen fra Regionspsykiatrien i Herning, hvor han er teamleder for landets eneste klinik med specialister i at udrede voksne med ADHD.

I forskerkredse vurderes antallet at være et sagligt bud. Professor Poul Videbech fra Center for Psykiatrisk Forskning siger:

– De 80.000 er et seriøst bud, når man tager udgangspunkt i internationale undersøgelser.

– Under alle omstændigheder er antallet af ubehandlede voksne med ADHD givetvis meget stort, og derfor er det stærkt problematisk, at diagnosticering og medicinering er så tilfældig, at man må betegne det som det rene Vilde Vesten. Vi trænger i den grad til at få styr på hele området.

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, efterlyser også retningslinjer for diagnosticering og behandling.

/ritzau/

Ondt i sjælen

B.T. Af Henny Christensen, Ledende Redaktionschef
Mandag den 28. november 2011

Kan det virkelig passe? At 80.000 voksne danskerne burde tage medicin mod lidelsen ADHD? I weekenden advarede en overlæge om, at tusinder af voksne går rundt med uopdaget ADHD og burde i behandling.

På 10 år er antallet af voksne i behandling for ADHD steget fra 800 til 15.000. Så mange mennesker har altså en læges ord for, at de behøver medicin til at tøjle deres impulsivitet og hyperaktivitet og måske også til at lægge en dæmper på et iltert temperament.

Det lyder umiddelbart skræmmende og bekymrende, at hele 80.000 voksne danskere skulle lide af ADHD. Hidtil har der været mest opmærksomhed på børn med ADHD, men i de senere år er der også kommet fokus på voksne med den omdiskuterede lidelse.

Diagnosen ADHD kan ikke måles på et termometer, men stilles på baggrund af vurderinger. For nogle er det helt sikkert en lettelse at få en diagnose. At få sat et navn på sin tilstand og ord på, hvorfor man ikke altid passer ind i flokken på studiet, på jobbet eller derhjemme i familien.

Medicinen vil være en kærkommen lindring, som bringer ro og balance i hverdagen. Og giver ret til at tage pause.

Men gælder det for alle? Kan det udelukkes, at der i dag udskrives medicin til mennesker med en adfærd, som nogle synes er problematisk, men som vi tidligere bare accepterede ud fra en betragtning om, at folk nu engang er forskellige? Tankevækkende er det, at iveren efter at udskrive ADHD-medicin svinger fra region til region. I Jyllands-Posten søndag kaldte professor Poul Videbech, Aarhus Universitetshospital, situationen for det rene ‘ vilde Vesten’ og efterlyste fælles retningslinjer for ADHD-medicineringen.

Det er også værd at lytte til, hvad Henrik Dibbern, de praktiserende lægers formand, minder om i B. T. i dag: Nemlig at ethvert signal om medicinbehov bør føre til en granskning af forbindelserne mellem lægen, der ordinerer medicinen, og medicinalindustrien.

Med andre ord: Det kunne jo være, at lægen var mere end rigeligt ‘ inspireret’. Eller som Henrik Dibbern udtrykker det: ‘Har du en hammer, så ligner alting søm.’ Overdynges danskerne med ADHD-diagnoser, fordi medicinen findes? Måske var der en anden løsning end udskrivningen af endnu en recept? Stigningen i medicin-forbruget har nu skabt så stor bekymring, at Sundhedsstyrelsen har indkaldt psykologer, psykiatere, regionerne og andre aktører til et krisemøde i december. Her skal de forsøge at forklare stigningen og komme med forslag til, hvad man kan gøre ved det.

ADHD er en diagnose, der splitter eksperterne. Medicinalindustrien er en stærk spiller, der ikke lader sig tackle af banen. Sundhedsstyrelsens initiativ er tiltrængt, for vi har brug for en national ADHD-strategi, men det er nok klogt at tøjle forventningerne til resultatet.

Lad os give forskerne en smule hjælp!

Mike Foss

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s