Undgå rødt tøj til eksamen III – Fordele ved rødt tøj

Forestil dig, at du er en erfaren kampsportsdommer, og at du bliver bedt om at score en række Taekwondo kampe, som vises til dig på video.  I hver kamp bærer kæmperne enten en rød eller en blå beskyttelsesvest.

Mon farven på kæmpernes veste kan påvirke din upartiske ekspertvurdering? Ville du lade farven afgøre, hvem af de to kæmpere du tildeler flest point? Selvfølgelig ville du ikke det – du er jo ekspert i at dømme og bedømme, ikke!?

Think again.

Ny tysk forskning viser nemlig, at farven på kæmpernes beskyttelsesveste med stor sandsynlighed påvirker dommere og deres bedømmelse. Sidste år undersøgte sports- psykologer fra universitetet i Münster, Tyskland, dette spøjse fænomen.

Forskerne viste 42 erfarne taekwondo-dommere videoklip af rigtige taekwondo kampe.  I første omgang så dommerne kampene helt uredigeret, og skulle dernæst bedømme kæmpernes indsats. Dernæst blev dommerne bedt om, endnu engang at bedømme kampene, men denne gang havde forskerne hemmeligt manipuleret med billederne og byttet om på farverne. Kæmpere, der før var røde blev nu blå og omvendt.

Hvad tror du der skete med dommernes bedømmelser af kæmpernes indsats? Rigtigt – kæmpere i rødt blev  tildelt flere point end kæmpere i blåt!

Du kan på grafen herunder aflæse resultaterne af denne farveombytning:

De efterfølgende analyser af studiet viste, at dommerne tildelte 13 % flere point til kæmpere i rødt.

Jeg synes dette studie er vældigt interessant. Måske kan dette og lignende studier hjælpe os med at beskrive det ubeskrivelige, hjælpe os med at forstå de ofte irrationelle handlinger vi foretager os, og som de gammelkendte psykologiske teorier ikke formår at forklare.

Link til studiet

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s